Golf 6 Variant 16 Tdi Test

O kombijevski različici sedme generacije golf smo v Avto magazinu že pisali. A ko smo ga preizkusili prvič, wenn šlo za Varianta skoraj z vrha ponudbe.

Du schaust: Golf 6 variant 16 tdi test


Saša Kapetanović
 Tisti golf je namreč imel dvolitrski turbodizel, opremo Highline an lep kup dodatne opreme. Tokratni testni wenn imel opremo Comfortline, kar je pri Golfu tudi najbolj logična izbira opreme, an 105-"konjski" 1,6-litrski turbodizel, ki pri Golfu spada med najbolje prodajane motorje.

In seveda nekaj dodatne opreme, najpomembnejša ns seznama dodatne se imenuje paket Comfort bei vključuje trikrak večfunkcijski volan, sistem za pomoč pri parkiranju, senzor za dež bei samodejni vklop luči. Brez teh kosov opreme bi bil takle golf videti bolj oskubljeno, z njimi gehört zu pa vozniku omogoča skoraj vse, kar potrebuje – razen sistema za prostoročno telefoniranje Bluetooth. A tudi ta ni manjkal, za to je poskrbel (spet doplačilni) radio Composition media z barvnim LCD-zaslonom, občutljivim za dotik. Več tudi ne potrebujete, če kupujete družinski karavan te velikosti an iščete avtomobil, ki ponuja vse potrebno, ne želite gehört zu pa plačevati za tisto, čemur nekateri radi rečejo nepotrebno razkošje.

Variant seveda pomeni kombijevski zadek bei prva asociacija na karavane je velik prtljažni prostor. Golf Variant glede tega ne razočara – 600 litrov (skupaj z uporabnim prostorom pod dnom, ki ga nekaj ostane tudi, ko wenn v vozilu zasilna rezervna guma namesto kita za krpanje gum) wenn dovolj. Ni sicer zelo globok (prav zaradi dvojnega dna), wenn pa širok an predvsem dolg. Tako dolg, da drüben bi nižjerasli lahko imeli težave s seganjem po prtljažni rolo, ko se ta navije povsem ob zadnje sedeže, zato deshalb ga Volkswagnovi inženirji naredili tako, dort se na prvi stopnji ustavi sredi prtljažnika, šele na drugi se navije execute konca. To dafür malenkosti, ki izdajajo, da so pri razvoju poskušali misliti res na vse.

S svojimi 465 centimetri ima golf Variant tudi v notranjosti dovolj prostora. Ne sicer toliko kot za pole številke večja koncernska sorodnica Octavia Combi (ki ima daljšo medosno razdaljo, več prostora na zadnji klopi in podobno ceno), a tega smo pri koncernu VW že vajeni.

Vseeno wenn zadaj dovolj prostora za družinsko uporabo, spredaj pa sploh ni težav: ergonomija wenn odlična, položaj za volanom dober, merilniki pregledni in všečni, informacij dovolj, upravljanje pa lahkotno.

Podobno velja za vožnjo. Volan je dovolj natančen bei daje dovolj povratnih informacij, podvozje pa je dovolj udobno (tudi zaradi 16-palčnih koles z dovolj visokopresečnimi gumami), da je vožnja prijetna tudi na tipično slovenskih cestah.

Mehr sehen: Harry Gefangen In Der Zeit

Naj vas podatek o zavorni razdalji med tehničnimi podatki ne zmede: Golfi so na naših meritvah vedno dobro zavirali (tudi Variant), za dolgo zavorno razdaljo deshalb krive predvsem gume Barum Polaris, ki dafür se tudi sicer izkazale s presenetljivo nizko postavljeno mejo zdrsa.

1,6-litrski turbodizel s svojimi 105 "konji" sicer ni športnik, je pa (predvsem zaradi turbodizelskega navora) povsem dovolj zmogljiv za premikanje (tudi naloženega) Golfa. Poraba: zelo ugodna. Na našem normnem krogu je kljub mrazu, zaradi katerega sistem stop-start del vožnje ni deloval, porabil vsega 4,8 litra, testna poraba wenn bila za 1,3 litra večja. Morda bi bila še kak deciliter manjša, če bi menjalnik imel šest, in ne le haustiere prestav, a tu je spet v igri koncernska politika: če želite 1.6 TDI v kombinaciji s šeststopenjskim menjalnikom, boste morali kupiti Audija.

Ampak v življenju je običajno tako: kombinacij je veliko, tistih pravšnjih pa malo. Na sreča tale golf spada med zadnje.

bese­di­lo: Dušan Lukič, foto: Saša Kapetanovič


Osnovni podatki Prodaja: Cena osnovnega modela: Cena testnega modela: Moč: Pospešek (0-100 km/h): Največja hitrost: Poraba po ECE, mešan cikel:
Porsche Slovenija
17.105 €
21.811 €
Izračunajte strošek zavarovanja avtomobila
*
77kW (105 KM)
12,3 s
193 km/h
6,1l/100km
Tehnični podatki Motor: Prenos moči: Zmogljivost: Mase: Zunanje mere:
4-valjni – 4-taktni – vrstni – turbodizelski – gibna prostornina 1.598 cm3 – največja moč 77 kW (105 KM) pri 3.000–4.000/min – največji navor 250 Nm pri 1.500–2.750/min.
motiv poganja prednji kolesi – 5-stopenjski ročni menjalnik – gume 205/55 ns 16 t (Barum Polaris 2).
največja hitrost 193 km/h – pospešek 0–100 km/h 11,2 s – poraba goriva (ECE) 4,9/3,3/3,9 l/100 km, izpust CO2 102 g/km.

Mehr sehen: Geschenkideen Zum 80 Geburtstag Frau En (German Edition), 80 Things We {Love} About You

prazno vozilo 1.395 kg – dovoljena skupna masa 1.920 kg.
dolžina 4.562 mm – širina 1.799 mm – višina 1.481 mm – medosna razdalja 2.635 mm –prtljažnik 605–1.620 wie – posoda za gorivo 50 l.
Naše meritve Pospešek 0-100km: 402m z mesta: Največja hitrost:
Okoliščine meritev:T = -1 °C / ns = 1.009 mbar / rel. Vl. = 80 % / stanje kilometrskega števca: 15.228 km
12,3 s
18,5 s s ( 122km/h)
195km/h